Obsahuje totiž speciální lišejníkové kyseliny. Ty velmi dobře účinkují proti některým choroboplodným bakteriím a virům. Laboratorní výzkumy například potvrdily, že dokážou brzdit (i když bohužel ne zastavit) množení viru HIV.

Zbraň na záněty v ústech

Proto není náhodou, že se islandský mech často osvědčí na záněty v ústech, v hltanu a v trávicí soustavě. Řadě lidí dokonce pomohl zmírnit potíže se žaludečními vředy. Za jejich původce považují lékaři vedle stresu bakterii helicobacter pylori.

Pukléřka islandská se u nás běžně prodává pod názvem Islandský lišejník, nebo mech.

Pukléřka islandská se u nás běžně prodává pod názvem Islandský lišejník, nebo mech.

FOTO: fotobanka Profimedia

Čaj z lišejníku má smysl pít i při průjmech, při zánětu žaludku (gastroenteritida) a při žaludečních nebo střevních katarech, tedy při určitém typu zánětu sliznic žaludku a střev.

Díky obsahu hořkých látek lze pukléřku použít také na nechutenství, tedy k povzbuzení chuti do jídla. Stimuluje totiž tvorbu žaludečních šťáv i trávicích enzymů a posiluje činnost žaludku. Zároveň tím zlepšuje trávení i vstřebávání živin a přispívá tak k lepší látkové výměně.

Na suchý kašel i zahleněné trubice

Islandský lišejník se však dnes nejčastěji používá při kašli a infekcích dýchacích cest. I někdejší československý lékopis doporučoval čaj z něj na uvolnění dýchacích cest.

Je ho přitom možné použít samostatně nebo v bylinných směsích. Nejen kvůli jeho antibakteriálním a antivirovým vlastnostem.

Pukléřka obsahuje zároveň sacharidy, kterým se odborně říká slizy. Mají schopnost vázat na sebe vodu a vytvářet vazké roztoky.

Pomáhají díky tomu při ředění a vykašlávání hlenu z trubic. Užitečné jsou i při suchém kašli, kdy vytvoří na podrážděných sliznicích povlak. Ten je chrání a zároveň přispívá k jejich zklidnění. To je také důvod, proč ho tradiční léčitelství doporučuje pít i při bronchitidě a proč může mít smysl jako doplněk při astmatu.

Do čajových směsí určených k lepšímu vykašlávání hlenu se vedle islandského lišejníku používá proskurník, sléz, podběl, jitrocel a lněné semeno. Do směsí určených na suchý kašel se pukléřka míchá s jitrocelem, podbělem a lněným semenem.

Jako prevence

Čaje nebo preparáty s islandským lišejníkem mohou pomoci i preventivně nebo při mírných potížích:

  • třeba při dráždění ke kašli a chrapotu;
  • v klimatizovaných místnostech, ve kterých suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích cest;
  • pokud musíme hodně mluvit a namáhat hlasivky, jako třeba učitelé ve škole atd.

Když si chcete sami připravit koncentrovaný nálev z pukléřky islandské, je nejlepší si ho udělat za studena. Odborníci na léčivé rostliny doporučují, abychom bylinu, i tu, kterou koupíme v lékárně, dobře proprali třeba v sítku, pak ji dali do skleněné nádoby s vodou a nechali lišejník přes noc vylouhovat (8 hodin).

Tento postup je nejšetrnější ke slizům, tedy sacharidům, které rostlina obsahuje. Ale i vůči dalším látkám, jež se z lišejníku do roztoku vyluhují. Při vaření se slizy z větší části rozloží a tedy zničí.